Asara B'Tevet

Asara bTevet
Nume oficialîn ebraică: עשִׂרה בטבת, Asarah b'Tevet
Altă denumireZece Tevet
Sărbătorită deiudaism mozaic, iudaism mesianic
TipAjunul zilei de Zece Tevet
SemnificațiePostul de ziua asedierii Ierusalimului de oștirile babiloniene
Început10 Tevet
Sfârșit10 Tevet
Festivitățiadunare de început și adunare de încheiere.
Observăripost de la ajunul zilei X Tevet sau 72 minute înainte de răsărit până în X Tevet seara.
Asocierevezi lista...

A zecea în Tevet (în ebraică עשרה בטבת, Asara bTevet) este o zi de post „mică” în iudaism. Ziua cade ori în ziua a șaptea ori a opta, după încheierea sărbătorii Hanuka, în funcție de ziua Roș Hodeș a lunii Tevet.

Este una din zilele de post mici (similară cu Yom Kippur Kotton care se ține cu 24 de ore înaintea apariției lunii noi) observată din Ajunul Zilei de Zece Tevet înainte de amurg.

Asara bTevet amintește de începutul Asediul Ierusalimului de împăratul Nebucadnețar de Babilonia), eveniment care a început în această dată și a culminat în final cu distrugerea Templului lui Solomon (a Primului Templu) și cucerirea Regatului Iuda (astăzi Iudea și Samaria în partea de Sud).

În anul 588 î.Hr., a început înconjurarea Ierusalimului de oștiri babiloniene, un eveniment care a condus la spargerea zidului cetății în ziua a XVII-a din luna Tammuz (eveniment numit în ebraică: Țom T’muz, când copii lui Israel încep o perioadă de smerire sufletească de trei săptămâni) și în final la distrugerea Templului în 586 î.Hr. și spre primul exil din Ierusalim vestit de profet. (Ieremia 38:23)


From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy